Aktualitások

2021.09.20. 11:00

FIGYELEM!

A szeptember 15.-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint változnak a hitelmoratórium szabályai!

A szerdán megjelent rendelet szerint tovább szűkül azoknak a köre akik maradhatnak a hitelmoratóriumban.

Kik azok akik maradhatnak?
– A háztartásában a rendelkezésre álló jövedelme tartósan csökkent.
– Közfoglalkoztatott, álláskereső volt, vagy a kérelem benyújtásakor is az.
– Gyermeket vár vagy 25 évesnél fiatalabb gyermeket nevel.
– Valamint a nyugdíjasok kérelmezhetik még a hiteltörlesztés halasztását.

A cégek közül azok vehetik igénybe, amelyiknél a vállalkozás tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

Mit kell tennie annak aki továbbra is a moratóriumban kíván maradni?

Az új szabályok szerint kérelmezni kell, hogy novembertől is fennmaradhasson a moratórium, aki ezt elmulasztja, az akkor se hosszabbíthat, ha a jogszabály szerint jogosult lenne erre. Erre az ügyfeleknek október 1-31.-ig lesz lehetőségük Személyesen a bankfiókokban illetőleg online is.


2021.09.08. 15:00

Lakóotthonban üzemeltetett kamerarendszerrel kapcsolatos NAIH bírság. Korábban már volt szó itt az oldalamon arról, hogy mennyire fontos az, hogy amennyiben elektronikus megfigyelő rendszert üzemeltet a munkáltató figyeljen a kamerák megfelelő, jogszerű kihelyezésére.

Ennek nyomatékosítására osztom meg az alábbi NAIH ügyet, és állásfoglalást.

Az Otthonban 25 kamerából álló megfigyelőrendszer működött, a lakói vagyonvédelem, a munkarend és házirend fenntartása, továbbá az emberi élet, testi épség, személyi szabadság és üzleti titkok védelme céljából. Konkrét példaként említettek vitás ügyeket, mint a lakók egymás közötti élelmiszer-eltulajdonítása a teakonyhából, vagy tettlegesség, baleset esetén fellépő tényfeltáró szerepet. Az irodában is üzemelt kamera a lakóknak történő kifizetések dokumentálása, a páncélszekrény, az irodai munkatársak, dokumentumok, felszerelések védelme érdekében, amelyet viszont látószöge alkalmassá tett a munkavállalók tevékenységének rögzítésére is. A NAIH álláspontja szerint a megfigyelés a Kötelezett által meghatározott és folytatott célra nem jogszerű, míg a vagyonvédelmi adatkezelési cél nem egyértelmű. A bírság kiszabása előtt három alkalommal szólították fel az Otthont, hogy szüntesse meg a kamerás megfigyelést. Most a bírságon túl 8 kamera üzemen kívüli helyezését kérték, mivel ezek alkalmatlanok a meghatározott adatkezelési cél elérésére. A többi kamerával kapcsolatban pedig megfelelő és átlátható tájékoztatást rendeltek el a lakók és dolgozók számára.

Megsértett jog: GDPR 5. cikk (1) bekezdés a), b) és c) pont, (2) bekezdés, 6. cikk, 13. cikk (1)-(2) bekezdés

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.